Translate

lørdag 28. september 2013

Blomkål og linsegryte som er virkelig god

Denne retten er ikke dyr å lage, er kjempegod og klar i løpet av en halvtime. Bedre kan det vel ikke bli :-) Velbekomme!

4 personer:
3 ss rapsolje 
1 løk 
4 hvitløkfedd 
1 rød chili, renset for frø 
1 tommestor bit frisk ingefær 
2 ss indisk currypasta ( fungerer med curry krydder ca 3 ts, etter smak)
1 blomkål 
1 boks kokosmelk 
                                                      100 g kokte røde linser 
                                                      100 g små grønne erter (ferdig kokte) 
                                                      Salt 
                                                      Frisk koriander til pynt 


Slik gjør du det:


Rens og skjær løken i tynne skiver. Finhakk chilien. Skrap skallet av ingefæren med en teskje. Riv (bruk den fineste siden av rivjernet) eller finhakk ingefæren og hvitløken. Rens og del blomkålen i buketter.
Varm oljen i en kasserolle og tilsett løk, hvitløk, ingefær og chili. Fres noen minutter over middels varme, under stadig omrøring, til løken blir myk og gyllen. Tilsett currypasta og fres videre ett minutt.
Ha i blomkålbukettene og litt salt, rør alt godt sammen. Hell i kokosmelken. Gi det hele et oppkok og la gryten småkoke i ca. 20 minutter.
Blomkålen skal bli helt mør, men må ikke kokes til mos. Rør inn linser og erter mot slutten av koketiden. Smak til med mer salt om nødvendig. Pynt med grovhakket frisk koriander
Tips: Bruk et middels stort til stort blomkålhode. Jeg puttet også opp i litt gul paprika og squash jeg hadde liggende.  Linser kan byttes ut med kikerter. Husk at ferdigkokte linser og kikerter bør skylles godt i kaldt vann før bruk. Får å tilføre litt sødme kan du la en håndfull rosiner få koke med de siste minuttene.
Passer veldig bra å ha kylling opp i gryta også-- feks kyllingfilet i biter.

3 kommentarer:

 1. Hei! Her får jeg bare slippe iveren og oppspiltheten min løs, wow! så utrolig stilig blogg og tema, virkelig fantastisk :D. Var som å lese om meg selv her, haha!

  Siden du deler denne herlige siden og jeg selv opplever at jeg kan relatere (noen av) dine erfaringer til mine egne, tenker jeg kanskje du kan ha nytte av å lese om mine erfaringer (det håper jeg virkelig).

  Tidligere har jeg vært innom homeopati, fotsone terapi, det som kalles "meta medisin", EFT (emosjonell frigjøringsteknikk) TFT (tankefellts terapi), chakra, human design, og "elven" av forståelser (og om jeg også kan si visdommen) fra disse erfaringene og opplevelsene har virkelig endret meg, og endrer meg fortsatt (forandring fryder, hehe)

  Jeg har brukt og bruker mye meditasjon (som jeg kaller det), og har jobbet mye med en rar opplevelse/energi i venstre del av kroppen min. Jeg har fått for meg at det blant annet handler om en grunnleggende opplevelse av mangel på kjærlighet fra mine foreldre og for meg selv. Har i noen år jobbet med en "konflikt" (i meg selv) som strakk seg over lengre tid. Denne konflikten holdt på i perioden rett før jeg fikk diagnosen. Det er opplevelser som virkelig har tatt tid å bearbeide, både med hode og hjerte, men "alt til sin tid" ^^,.
  Med “hode” mener jeg den logiske tanken, og så herlig den er å bruke til kartlegging av følelser og alt mulig.
  Med “hjerte” mener jeg intuisjon eller følelser, impulsivitet og det positive/magiske i alt som skjer i verden.

  Ettersom mitt indre og "spirituelle vesen" jobber med seg selv i egen takt nå, så ser jeg også at det naturligvis kommer innputt fra verden ellers (også med en form for taktfasthet). I fjor (nyttårsaften 2012-2013) ble jeg vegetarianer (og om enn kan si "nesten veganer") og spiser minimalt av behandlede produkter, det er jo så mye rart i dem, og alt inneholder sukker (jeg er ikke glad i søtsaker ser du). Jeg har også begynt å kikke inn i en verden av "droger og planter", som i dag blir mindre brukt en tidligere. Jeg har blant annet kikket på nettsiden: http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter.htm#S

  Som jeg vil si er en fantastisk side. Der jeg fant følgende planter som kan redusere insulin behovet (noen av dem er kanskje funnet andre steder også):
  Chaga
  Tyttebærblad
  Hvitløk
  Brennesle
  Stevia
  Blåbær
  løvetann
  rosenrot
  og blæretang

  Hvitløk er jo en fantastisk ingrediens i nesten alle mine måltider og man kan skaffe andre planter og naturlige produkter på nettsidene:

  http://www.naturalis.no/gronn-supermat (som jeg bruker mest) og http://www.kinsarvik.no/category/6678-vegetar-palegg.aspx (som jeg nylig har “fått ferten av”)
  Eller bare gå i naturen (som selvfølgelig er det beste).

  Som sakt skriver jeg til deg fordi jeg gjenkjenner noe i meg selv i det du skriver, men også fordi opplevelsen av å gjøre det som er rett for meg selv, i kjærlighet og i mitt liv, er noe av det viktigste (eller DET viktigste) i livet mitt nå. Jeg ser på min diabetes som en fantastisk gave, men den var (og er kanskje enda) godt pakket inn, hehe. Jeg ville aldri vært meg selv (slik jeg er blitt) uten “syk-dommen”.

  Tusen takk for at du kurerer din diabetes og deler med oss andre raringer ^^,. Kanskje har min kropp og ånd noe mer den (eller jeg) vil lære meg før jeg er kurert, men jeg gleder meg over alle “gaver” jeg får og beholder.

  E-post: loppekasse@hotmail.com

  Med hjertelig hilsen Simon Aastrup :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Simon:-) Og takk for lang og herlig kommentar. Hyggelig å høre at du setter pris på bloggen min, selvom jeg vel ikke er den flinkeste til å oppdatere den, men jeg holder nå på med mitt eksperiment fremdeles og jeg er også i stadig utvikling. Ting tar tid, men reisen er spennende. Jeg skal sjekke ut de nettsidene du nevner. Jeg har vært innom urtekilden sin side, men det er en stund siden nå..., men tyttebærblad og noe av det andre du nevner skal sannelig prøves:) Jeg har selv hatt flere vegetarperioder og lagd diverse pålegg, men jeg synes det ofte ikke blir så godt jeg da. Jeg skulle nok ønske at jeg likte bønner, for det er mange fine påleggsoppskrifter med bønner. Ellers fungerer det med litt banan av og til og syltetøy ( hjemmelaget og ikke så søtt). Du skriver ellers noe om at du følte mangel på kjærlighet fra dine foreldre og til deg selv og jeg tror at slike opplevelser kan være medvirkende til at vi utvikler diabetes og får særlig problemer med solarplexus chakra. Meditasjon synes jeg selv er bra, men særlig mindfulness har gitt meg noe ekstra bra og det er aksept av det som er. Jeg opplever selv nå at jeg begynner å finne min styrke, noe som er et problem knyttet til ubalanse i solar plexus og jeg tror at litt etter litt blir jeg litt friskere eller kanskje helere som menneske. Flott å høre at du også jobber med deg og prøver ut forskjellige ting. Jeg synes det er utrolig flott at du klarer å se på diabetesen som en fantastisk gave- jeg skjønner hva du mener, alle erfaringer i livet er flotte og på en måte ville man ikke vært de foruten, selv ikke en sykdom, for det en lærer gjennom det er så flott, samtidig må jeg vel innrømme at jeg på en måte godt kunne klart meg uten denne sykdommen, jeg blir innimellom ganske lei av den, selvom jeg har fått en og annen gave fra den også. Jeg blir feks veldig kreativ i matveien og prøver stadig ut noe nytt på leting etter det som er godt OG bra for blodsukkeret, feks har jeg funnet fiberrik ( mulig jeg har skrevet om det), men veldig bra å "tynne ut" vanlig hvetemel med når jeg av og til har lyst på skikkelig pizzabunn eller boller eller vafler..Igjen takk for kommentaren, du skriver så humorstisk og herlig og gitt dette øyeblikket masse ekstra glede:)

   Slett
 2. Her vil jeg følge med :). Jeg har aldri vært på minfulness kurs, men fra det jeg ser om det, er det viktig å ha med seg :). Om du ønsker noen oppskrifter på vegansk kost, så hjelper jeg gjerne til, og veganmisjonen har laget en flott kokebok :).
  Hehe, ja må si meg enig i at, å være uavhengig av medisiner ville vært godt. Skal følge med her, gleder meg til du har kurert deg, reisen videre er spennende :D.

  SvarSlett

Gi meg gjerne tilbakemeldinger på bloggen<3